Jan Kapteijns

Koning 1967

Johannes Maria Adrianus Kapteijns.

Johannes Maria Adrianus Kapteijns schoot dit jaar de vogel naar beneden en werd hiermede de vijfde Koning van het St. Willebrordusgilde sinds de heroprichting in 1963.

Jan is geboren op 1mei 1930 in de Muggenhoek, op dezelfde boerderij waar zijn vader, Hendrikus Kapteijns, op 5 augustus 1895 werd geboren.

Op 25 mei 1926 trouwde Hendrikus Martinus Kapteijns met Maria van de Ven, geboren te Dinther op 25 maart 1898. Zij zetten samen het boerenbedrijf van de ouders van Hendrikus Kapteijns voort.

De ouders van Hendrikus Martinus Kapteijns waren Adrianus Josephes Kapteijns en Adriana Coppens. Vader en moeder van Maria van de Ven waren Johannes van de Ven en Theodora van den Heuvel. Behalve Jan hadden Hendrikus Kapteijns en Maria van de Ven nog vier dochters en een zoon, te weten Adriana Josephina, Theodora Maria, Johanna Maria, Wilhelmina Nicolasina en Adrianus Josephes.

Nadat Adriana, Theodora en Johanna waren getrouwd, werd in het voorjaar van 1966 begonnen met de bouw van een nieuwe boerderij in de Fokkershoek. Vlak voor Kerstmis 1966 verhuisden Hendrikus Kapteijns en Maria van de Ven met dochter Wilhelmina naar de Fokkerhoek. Jan bleef voorlopig bij zijn broer in de Muggenhoek.

Voor het trouwen van Adrianus op 13 mei 1967 verhuisde ook Jan naar de Fokkershoek.

Omdat Jan niet was getrouwd, werden de honneurs van Koningin met de receptie van de nieuwe koning waargenomen door zijn zus Wilhelmina Nicolasina Kapteijns, geboren op 19 september 1934 te Heeswijk. Zij trouwde op 1 april 1967 met Andreas Vincentius Maria van Rooij, geboren op 14 mei 1932 te Gemert.

Met door Jan geschonken schild heeft hij de aard van het boeren bedrijf aan de Fokkershoek weergegeven: Een varkensfokkerij.