Bart Langenhuijsen

Koning 1984

Albertus Josephes Maria Langenhuijsen.

Bart Langenhuijsen wordt voor de 2de keer Koning van het St.Willebrordusgilde. De 1ste keer werd hij Koning in 1975. Het was ook deze keer een spannende strijd, want in de derde ronde was er al beweging in de vogel. Toch duurde het nog tot het 280ste schot voordat de vogel definitief naar beneden kwam. Bart heeft bij het gilde verschillende taken zoals bijvoorbeeld; de leiding bij het schieten, de prijzen verzorgen bij het kaartwedstrijden en dat iedereen bij festiviteiten genoeg te eten en te drinken kunnen krijgen. Bart heeft wel wat meegemaakt vanaf z’n Koningschap in 1975 tot nu. Hij heeft op 1 augustus 1978 ’n zoon gekregen Ferry. Bij de geboorte van Ferry werden zij verrast met ’n krentenbrood van 1 meter lang, maar het moest volgens Jan Kapteyns anderhalve meter zijn, maar dat was het niet geworden. (waar Jan anders behoorlijk van baalde, want hij heeft dit dikwijls moeten aanhoren. Bij de doop van Ferry was het gilde ook present. Toen hadden wij al een gildedoop. Ferry is ook lid van ’t gilde en liep op vierjarige leeftijd zijn eerste optocht mee.

Op 1 mei 1980 werd ’n dochter geboren, genaamd Femke. Dit hield in dat moeder Gerda een groot feest moest missen, namelijk het mooie grote feest van onze vrijgezelle Gildebroeder Jan Kapteyns die op die dag 50 jaar werd.

Bart heeft in 1982 de grote SPAR zaak overgenomen waar hij sinds 1966 werkte. Ook hier kwamen er weer Gildenbroeders hen feliciteren. Dat Bart in 1984 geen schild schonk was eigenlijk wel ’n verrassing want hij had altijd gezegd als ik weer Koning wordt komt er op ’t schild van 1975 geen jaartal bij, maar schenk in een nieuw schild, wat ook wel gebruikelijk is. Maar Bart vond het zoveel geld voor een nieuw schild, dat hij met dat geld iets anders wou doen. Het gilde had dringend nieuwe trommen nodig en nu wou hij het gilde verrassen met een nieuwe trom en toebehoren. Deze bood hij aan tijdens het diner in het gildehuis, wat hem een geweldig applaus opleverden. Op zijn schild van 1975 heeft hij wel het jaartal 1984 bij laten graveren. De spar die er opstaat betekent, dat hij een grote sparzaak heeft in ‘sHertogenbosch

W. v. d. Wijgert