Jo van de Rakt

Koning 1988

Johannes Petrus Antonius van de Rakt.

In november 1986 werd er weer gestreden om de titel Koning van het gilde van Heeswijk. De vorige Koning had de houten vogel al op de paal staan. De volgorde van het schieten was bekent. Er kon begonnen worden, het was voor de eerste keer dat Jo van de Rakt mee deed aan het koningschieten. Hij haalde tot zijn verbazing de vogel naar beneden.

Jo was toen meubelmaker van beroep. Na in Lippstad te zijn geweest in Duitsland, en daar mee te mogen schieten was zeer mooi. Maar ook aan dit koningsjaar komt een einde.

In november 1987 was het weer zover. Jo van de Rakt wist voor de tweede opeenvolgende keer de vogel van zijn post te halen en verlengde hiermee zijn Koningsschap. In 1988 ruilde Jo zijn vak als meubelmaker in, hij ging werken bij de Sligro in Veghel in het magazijn. In hetzelfde jaar is hij begonnen met het behalen van zijn vrachtwagen rijbewijs en de diploma’s hiervoor. 1988 was een druk jaar maar helaas op de gildedagen geen zilveren schild kunnen bemachtigen, soms zit je er dichtbij maar dan win je het nog niet. Het was weer zo november 1988 einde van het tweede jaar als Koning.

Zeer velen hadden gehoopt op een Keizerschap voor Jo, maar het feest ging helaas niet door tot verbazing van vele Gildebroeders en zuster/vrouwen. Een groot feest was geregeld door de familie van de Rakt waar Jo en het gilde niks van wisten. Maar helaas het ging niet door, de stemming die avond zat laag bij mij. Maar ja je moet er mee kunnen leven zeggen ze, en dat doe ik zeker.

De kans op een Keizer zal, zeker jaren uitgesteld worden.

W. v. d. Wijgert