Bart Langenhuijsen

Koning 2003

Albertus Josephus Maria Langenhuijsen.

Hij is Gildebroeder vanaf 1964. Bart is begonnen als eerste tamboer, samen met Jan Schakenraad. De 19de maart 1965 gingen 2 tamboers al mee naar de 85ste verjaardag van de Baron in Duitsland, slot Bentlage. Daarna werd Albertus Langenhuijsen vendelier (nood gedwongen) omdat men een vendelier tekort kwam met groepsvendelen. Al gauw wist hij te promoveren naar de B klasse. Met vendelen mocht hij in Aken, tijdens het Europese koningschieten meemaken dat de groep de eerste prijs wist te behalen. De andere vendeliers waren Willy van de Wijgert, Gerrie Heesakkers en Nico van Houtum. Maar schutter te zijn is voor hem alles. Ook op gildedagen en andere schietwedstrijden wist Bart menige prijs mee naar Heeswijk te brengen.

Bart is een zoon van Johannes Langenhuijsen geboren 7 februari 1909 te Heeswijk, en Anna Gedulia van den Bogaard geboren 19 juli te Schijndel. Zij gingen wonen op een boerderij in de Dr. Boutkanstraat. Johannes Langenhuijsen is een zoon van Johannes Langenhuijsen en Anna Maria van de Ven. De moeder van Bart, Anna van de Bogaard, is een dochter van Hendrikus van de Bogaard en van Elizabeth Maria Spierings. Johannes en Anna trouwde op 25 oktober 1945. Uit het huwelijk van Johannes en Anna werden 6 zonen geboren. Hun namen zijn; Johannes, Hendrikus, Martinus, Albertus, Franciscus en Andreas. Johannus Langenhuijsen, beter bekend als Jan den Boer, was ook ’n zeer actief lid, vanaf de heroprichting in 1963. Jan was ook een goed schutter. Hij was een Gildebroeder in hart en nieren, bestuurslid en een steun voor onze Dekenschrijver/Rentmeester Jan van Daal. Jan was op een zilveren bruiloftsfeest van een mede Gildebroeder namelijk Piet van Schijndel, toen hij plotseling overleed. Albertus Josephus Maria Langenhuijsen is geboren op 19 april 1950 te Heeswijk en getrouwd op 7 mei 1974 met Gerda Petronella Maria Korsten, Geboren 3 september te Rosmalen en gingen wonen in de Willebrordstraat 30 te Heeswijk. Op hun trouwdag zijn wij met het gilde ’s middags naar de kerk geweest en ’s avonds op receptie. Bart was toen al een zeer actief lid.

In 1979, 1984 en 1986 en in 2003 voor de vierde maal koning van het Sint Willebrordusgilde Heeswijk.

Bart heeft bij het gilde verschillende taken zoals bijvoorbeeld; de leiding bij het schieten, de prijzen verzorgen bij het kaartwedstrijden en dat iedereen bij festiviteiten genoeg te eten en te drinken kunnen krijgen. Bart heeft wel wat meegemaakt vanaf z’n Koningschap in 1975 tot nu. Hij heeft op 1 augustus 1978 ’n zoon gekregen Ferry. Bij de geboorte van Ferry werden zij verrast met ’n krentenbrood van 1 meter lang, maar het moest volgens Jan Kapteyns anderhalve meter zijn, maar dat was het niet geworden. (waar Jan anders behoorlijk van baalde, want hij heeft dit dikwijls moeten aanhoren. Bij de doop van Ferry was het gilde ook present. Toen hadden wij al een gildedoop. Ferry is ook lid van ’t gilde en liep op vierjarige leeftijd zijn eerste optocht mee.

Op 1 mei 1980 werd ’n dochter geboren, genaamd Femke. Dit hield in dat moeder Gerda een groot feest moest missen, namelijk het mooie grote feest van onze vrijgezelle Gildebroeder Jan Kapteyns die op die dag 50 jaar werd.

Bart heeft in 1982 de grote SPAR zaak overgenomen waar hij sinds 1966 werkte. Ook hier kwamen er weer Gildebroeders hen feliciteren. Dat Bart in 1984 geen schild schonk was eigenlijk wel ’n verrassing want hij had altijd gezegd als ik weer Koning wordt komt er op ’t schild van 1975 geen jaartal bij, maar schenk in een nieuw schild, wat ook wel gebruikelijk is. Maar Bart vond het zoveel geld voor een nieuw schild, dat hij met dat geld iets anders wou doen. Het gilde had dringend nieuwe trommen nodig en nu wou hij het gilde verrassen met een nieuwe trom en toebehoren. Deze bood hij aan tijdens het diner in het gildehuis, wat hem een geweldig applaus opleverden. Op zijn schild van 1975 heeft hij wel het jaartal 1984 bij laten graveren. De spar die er opstaat betekent, dat hij een grote sparzaak heeft in ‘s-Hertogenbosch en later in Rosmalen had.

In 2003 schoot Bart mee in Oostenrijk bij het EST2003 te Vocklabruck voor de titel Europese schutterskoning wat hij helaas niet haalde. In 2004 werd zijn echtgenote lid van het gilde.

Bart schonk een prachtig zilveren schild in de vorm van het logo van de sparwinkels.


Bart overleed veel te vroeg in 2007.

Jan Schakenraad.