Hans van Daal

Koning 2008

Koning Hans van Daal

Geacht gildelid,

Helaas moeten wij u mededelen dat op 5 november 2007 ons Ere-lid Martien van de Ven uit Vught op 86-jarige leeftijd is overleden(zie de bijlage van de rouwkaart)
De familie had de wens uitgesproken dat Martien zonder al te veel ceremonie gecremeerd wilde worden. Een kleine delegatie van de overheid van het gilde is daarom ook in burgerkleding aanwezig geweest bij de crematie.

Indien een lid van het gilde overlijd in de week van het koningschieten wordt het koningschieten altijd verzet. We houden dan 6 weken van rouw aan in het gilde.
Het koningschieten en de installatie van de nieuwe koning is daarom verzet naar 12 en 13 januari 2008 waarvoor wij u beide van harte uitnodigen.

Op 12 januari 2008 bij het 317e schot viel de vogel naar beneden en is Hans van Daal voor de eerste keer koning van het gilde geworden. Op 13 januari is Hans plechtig geïnstalleerd tijdens de heilige mis van 09.00 uur in samenwerking met Pastoor Joost Jansen. Na de mis volgde een drukke receptie.

Voornamen Johannes, Bernardes, Maria
Geboren op 26-04-1952 in de Fokkershoek te Heeswijk.
Hans heeft een eeneiige tweelingbroer Ben, die ook lid van het gilde is.

Lagere School:
Oude jongensschool in de Hoofdstraat, later naar de Norbertusschool in de Pastoor Maasstraat

Vervolgopleiding:
LTS- Veghel-metselen. Hierna zijn opleiding vervolgt als aspirant metselaar, gezel, en tenslotte als leermeester metselen.

Beroep:
Eerst als metselaar, daarna 20 jaar in de betonrenovatie/schilderen en de laatste drie jaar weer als metselaar. Dit doet hij nu 4 dagen in de week, op de woensdagen geniet hij telkens van een vrije dag

Huwelijkse staat:
Hans is getrouwd op 19-12-1974 met Nellie Raaymakers geboren 03-08-1954

Kinderen:
Zoon Chris-Stan, 30 jaar oud, ook al gehuwd en een kind Chrissie van 4 maanden.
Dochter, Marienne, 28 jaar oud, ook gehuwd en heeft twee kinderen Sieb van 3 jaar en Sille van 1 jaar.

Hobby\'s:
Het gilde, (geweer en kruisboogschutter en het Jeu de Boules.
Tuinieren(Hans woont thuis op de boerderij van zijn ouders na een woningsplitsing in de Fokkershoek en heeft een echt heel grote en mooie tuin.
Voetbal wat hij tot zijn 50e zelf speelde, nu kijkt hij nog elke zondag naar het 1e elftal van Heeswijk.
Kaartclub elke dinsdag.

Opgenomen 12-01-2008

Beleving koningschap Hans van Daal - 2008

Hoe heb ik het koningsschap ervaren?
Het afschieten van het laatste stukje van de vogel. Ik had altijd gedacht: "dat zal mij niet lukken". Maar ja, het is me wel gelukt. Ik kon het eigenlijk niet geloven, maar meteen kreeg ik het fantastisch gevoel. Zeker de leuke en spontane reacties die ik kreeg van andere gildebroeders –en zusters en de overige aanwezigen deden me goed. Ook de betrokkenheid in het jaar van mijn koningschap met betrekking tot de evenementen heb ik anders ervaren als de betrokkenheid als "normale" gildebroeder. Je voelt je meer verantwoordelijk.

Daarnaast vond ik het wel goed een jaar als mede-bestuurslid te functioneren. Zo maak je zelf van dichtbij mee wat er allemaal bij een gilde speelt. Door mijn ervaringen als koning voel ik me meer bij het gilde betrokken. Minder leuk was het wegbrengen van een gildebroeder, Adriaan den Otter, maar dat hoort er nu eenmaal ook bij. Ik vind wel, dat door de gilde op een waardige manier afscheid genomen wordt van overleden gildebroeders.

Al met al heb ik het koningsschap ervaren als een leuke gebeurtenis die ik nog graag een keer over zou willen doen.