Thea van de Wijgert, Ere lid Sint-Willebrordusgilde Heeswijk

op zondag 29-11-2009
Zondag 29 November 2009 om 00:00

Thea van de Wijgert, Ere lid Sint-Willebrordusgilde Heeswijk

In de heilige mis ter gelegenheid van het 50- jarig huwelijk van Willy van de Wijgert en Thea van de Wijgert-Ploegmakers is Thea voor haar vele verdienste voor het gilde geïnstalleerd als Ere-lid van het Sint-Willebrordusgilde Heeswijk...

Thea van de Wijgert, Ere-lid, Gilde Heeswijk

In de heilige mis ter gelegenheid van het 50- jarig huwelijk van Willy van de Wijgert en Thea van de Wijgert-Ploegmakers is Thea voor haar vele verdienste voor het gilde geïnstalleerd als Ere-lid van het Sint Willebrordusgilde Heeswijk.

Op zaterdagmiddag 14 november 2009 stond het Sint-Willebrordusgilde uit Heeswijk aan de deur bij het echtpaar van de Wijgert om hen te begeleiden naar de Parochiekerk voor de heilige mis ter ere van hun 50- jarig huwelijk.

Met slaande trom en schallende bazuinen trok het gilde met de familie van de Wijgert de kerk in. Het was een prachtige Eucharistieviering voorgegaan door Pastoor Joost Jansen en waarin de kinderen en kleinkinderen een paar prachtige liederen ten gehore brachten. Een waar genot om te luisteren naar mooie muziek en zang op zo’n voortreffelijke manier gebracht. Het parochiekoor en de organist luisterden ook op een voortreffelijke manier de eucharistieviering op. Thea die ook lid is van het koor zat samen met Willy hiervan te genieten. Als afsluiting bracht kleinkind Wyko op zijn trompet het “Ave Maria”. Nog diep onder de indruk van dit alles sprak Hoofdman Jan Schakenraad van het gilde het echtpaar toe. Hij feliciteerde het echtpaar met hun 50 jarig Huwelijk en memoreerde hun inzet voor het gilde. Speciaal haalde hij hierbij Thea naar voren die geen lid is van het gilde maar omdat haar man Willy al 46 jaar lid is van het gilde zij hem al die tijd zeer na heeft gestaan en allerlei hand en spandiensten gedaan heeft. 46 jaar van hun huwelijk stond mede in het teken van het gilde. Thea heeft in die jaren veel koffie en fris verzorgt voor de talloze vendeliers van het eigen gilde en veel vendeliers van andere gilden die bij hen op Rukven waar zij destijds woonden kwamen oefenen.

Voor hun twee zonen die bij het gilde kwamen maakte zij zelf het gildetenue wat zij nog vele jaren voor de overige leden samen met een aantal dames steeds gemaakt heeft. Ook ontwierp en maakte zij vele vendels en vaandels in en buiten het gilde. Veel jaren al helpt zij ook mee aan de kaartavonden bij het gilde waar veel oudere genieten van het leggen van een kaartje en gezellig een praatje kunnen maken.

Altijd stond zij naast haar man en het gilde en als dank hiervoor had de Overheid van het gilde op donderdag 2 juli 2009 besloten om vanwege haar verdienste voor het gilde haar te installeren als Ere-lid van het gilde. Een Ere-lidmaatschap is niet niks en het blijft een eer om hiervoor uitgekozen te worden.

Hoofdman Jan Schakenraad noemde haar met respect de moeder van het gilde en gaf aan haar altijd voortaan zo aan te spreken.

Hij overhandigde haar een prachtig door hem ontworpen zilveren Ere-Schild. Het unieke van dit schild dat door de Firma Andriessen uit Stiphout gemaakt is, dat het een open gemaakt schild is.

Het schild heeft een ovale vorm(ovaal staat voor vrouwelijk), het schild heeft een gewortelde rand wat betekend dat de gildemoeder diep in het gilde zich geworteld heeft. Het is een gebold schild wat betekend dat zij de vruchten van het gilde gedragen heeft. In het midden van het schild is opgelegd in zilver een afbeelding van de H. Willibrordus. Het unieke hiervan is dat het schild opengewerkt is door de afbeelding van de H. Willibrordus. Het hart wordt zo zichtbaar. De H. Willibrordus bracht zijn boodschap vanuit het hart naar de mensen toe.

De Hoofdman sprak in zijn laatste woorden:

Thea draag het schild voor je hart, laat door de opening van het schild in de toekomst je hart spreken zoals ook onze patroonheilige dit deed. Gildemoeder draag het schild met ere, het is als dank vanuit het gehele gilde, laat je moederhart door het schild spreken, zodat uw vruchten het gildewezen in zijn geheel mogen beleven.

Na de mis werd Thea op het kerkplein officieel ingevendeld als Ere-lid en ontving het bruidspaar een vendelhulde als felicitatie voor hun 50-jarig Huwelijk.

Bestanden (2)

  1. Thea

    (44.39 KB)

    Thea.png

  2. Gildemoeder

    (159.5 KB)

    Gildemoeder.doc