Ben van Daal koning 2008-2009 Sint-Willebrordusgilde Heeswijk

op zaterdag 08-11-2008
Zaterdag 8 November 2008 om 00:00

Ben van Daal Koning Sint-Willebrordusgilde.

Zaterdagmorgen kwamen alle gildebroeders van het Heeswijkse Sint Willebrordusgilde bijeen voor het jaarlijkse koningschieten. Vooraf is het de gewoonte om nieuwe leden die een jaartje proef hebben gedraaid, of als 18-jarige van de jeugdgroep komen, te accepteren als volwaardig lid. Dit gebeurt symbolisch door deze in te vendelen. Deze keer ging het ten eerste om Simone van de Wijgert , 18 jaar en sinds 2004 als bazuinblaaster bij ons gilde. Ten tweede om Ilvy de Visser, ook 18 jaar maar al 8 jaar lid. Ilvy is tamboer en kruisboogschutter. Tenslotte Nikki Bissels, 20 jaar oud en ruim een jaar bij ons gilde. Nikki is ook tamboer en probeert te vendelen.
Koning Ben van DaalNa deze invendeling vond het koningschieten plaats. Zoals gebruikelijk na het "vrijen" van boom werd er door de leden geschoten en duurde het heel lang voordat de vogel naar beneden viel. Pas bij het 623e schot was de nieuwe koning bekend. Het is Ben van Daal, de tweelingbroer van de vorige koning Hans van Daal, die zich nu een jaar lang koning van het Heeswijkse gilde mag noemen.
Ben is geboren op 26 april 1952 in de Fokkershoek en sinds 1976 getrouwd met Annet Dortmans. Hij woont op Heilaren en heeft 1 dochter en 2 zonen, die allen samenwonen. Sinds 5 ? jaar werkt Ben bij Hendriks Bouwontwikkeling Oss als timmerman, een beroep wat hij altijd heeft uitgeoefend.
Ben is al 19 jaar lid van het gilde en probeert al 18 keer om koning te worden wat nu dus eindelijk is gelukt. Het liefst schiet Ben met de kruisboog binnen het gilde, maar zijn overige hobby's zijn een potje biljarten en op vakantie gaan. Zijn voorkeur is daarbij stedentrips, hij is o.a. al naar Londen, Parijs, M?nchen, Praag en Barcelona geweest.

Na het koningschieten hebben alle leden genoten van een koud en warm buffet en de zaterdag werd afgesloten met een vanouds gezellige teeravond. De volgende morgen was het al vroeg dag, traditioneel werd het ontbijt om 7 uur gezamenlijk gehouden bij de nieuwe koning. Hierna vond in de parochiekerk de installatie plaats en als afsluiting in het gildehuis de receptie. Het gilde heeft dus een zeer geslaagd weekeinde achter de rug en wenst Ben veel succes het komende jaar.

Het Sint Willebrordusgilde