Eerste vrouwelijke winnares geweercompetitie 2019 Gildenkring Hoge Schuts

op zondag 20-10-2019
Zondag 20 Oktober 2019 om 16:50

 

20-10-2019Eerste vrouwelijke kringgildekampioen geweerschieten 

ROSMALEN – De Hoge Schuts sloot op zondag 20 oktober de wedstrijdperiode af met diverse successen. Na een zeer succesvol jaar voor het Rosmalense Gilde Sint Catharina Sint Joris nam het team acht van de veertien schildjes mee naar huis. Een daarvan is wel heel bijzonder. Patricia Heerkens-Steenbakkers behaalde de hoogste prijs die je kunt winnen in de kring. Tevens is zij de eerste vrouw die dit presteert.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

De Hoge Schuts is de kring waarin het Rosmalense Gilde Sint Catharina Sint Joris zijn competitie speelt. Het Rosmalense Gilde is een van de dertien deelnemers in deze kring. Maar wel een waar vele goede prestaties door geleverd worden. Patricia Heerkens-Steenbakkers (37) van dit Rosmalense gilde is de eerste vrouw die winnaar is geworden bij het geweerschieten in de A-klasse, de hoofdklasse dus. Een historische gebeurtenis voor zowel de Rosmalense gilde als de kring Hoge Schuts.

Eerste vrouw

Patricia: “Ik ben in 2007 begonnen bij het gilde in Rosmalen met schieten. Ik ben bij het Gilde in Rosmalen terechtgekomen doordat mijn vader en een oom en tante lang geleden op zoek waren naar een gilde om zich bij aan te sluiten. Wij komen uit Schijndel en bij ons was vroeger geen gilde in de buurt. Later zijn ook mijn moeder, zus en ikzelf lid geworden. Voor mij was dat in 2007. Ook mijn man is actief en schiet bij Sint Catharina Sint Joris. Met het geweer schieten wij op een bak hoog boven op een paal met daarin 3 wippen. Iedere ronde moet je er een wip afschieten. Een wip is een pijpje met daarop een dop. We moeten die dop dus van dat pijpje af schieten. Hoe verder je in de wedstrijd komt, hoe moeilijker het wordt. Het eerste schot is namelijk nog een pijpje van 7 millimeter en goed zichtbaar. De volgende ronde ga je naar de 5 millimeter en vervolgens nog een van 3 millimeter, het wordt iedere ronde moeilijker dus. Daarnaast komt er ook iedere ronde een handicap bij. Zo mag je de eerste ronde nog tegen de paal leunen waar je het geweer op legt. ”

Meerdere titels

Patricia heeft in de loop der jaren meerdere titels op haar naam geschreven. Ze heeft al twee keer de federatietitel binnengehaald op het onderdeel schieten uit de vrije hand. Een keer is ze met het korps (4-tal) kampioen geweest en heeft ze meerdere prijzen op diverse gildedagen gewonnen. Binnen de eigen vereniging is ze inmiddels ook al een paar keer Schutterskoning geweest.

Concurrentie

Er worden in het seizoen – dat begint in maart en eindigt in oktober – 20 wedstrijden op eigen terrein geschoten en 10 wedstrijden op het terrein bij een ander gilde. Iedere zaterdagavond zijn ze hiermee druk bezig. Er is veel concurrentie. Patricia: “Binnen de eigen vereniging zijn we al met 20 schutters. In de totale kring zijn dat er 23, waarvan 20 mannen en 3 vrouwen in de A-klasse. Wij zijn het enige gilde met zoveel schutters in de kring. Het schieten is niet echt meer een mannensport; ook jongeren en vrouwen gaan de sport steeds meer beoefenen. Het is dan ook een gemengde sport, mannen en vrouwen door elkaar heen. Ik vind het leuk om van die mannen te kunnen winnen. Mensen verwachten niet van mij dat ik met een geweer schiet. In het clubgebouw zijn wij een grote familie, maar zodra we onder de schietboom staan is het ieder voor zich en willen we allemaal winnen.

Meerdere winnaars

Het seizoen dat nu is afgelopen heeft veel meer mooie prijzen opgeleverd voor Sint Catharina Sint Joris. Zo werd Carsten Krootjes kampioen bij de jeugd tot 16 jaar, werd Arie Steenbakkers tweede in de klasse C. In de klasse B werd Jordy Colijn kampioen en Gerion van Nuland knap 3e. In de klasse A werd Francois van Hirtum 2e achter de nieuwe kampioen Patricia Heerkens-Steenbakkers. Als klap op de vuurpijl werd zowel het eerste als het tweede korps kampioen van alle gildes. Schieten bij een gilde is heden ten dagen niet meer zo oubollig als het lijkt. Voor meer informatie: www.gilderosmalen.nl.

Patricia Heerkens-Steenbakkers