50 jaar Dodenherdenking Vught 2012

Geplaatst op dinsdag 08-05-2012
Dinsdag 8 Mei 2012 om 18:49

Sint Willebrordusgilde 50 jaar Dodenherdenking Vught, Van Beuningenpenning voor Willy van de Wijgert.

Op vrijdagavond 4 mei 2012 begeleidde het Sint Willebrordusgilde uit Heeswijk voor de 50ste keer de dodenherdenking op de fusilladeplaats te Vught. In 1963 is het gilde door Ex Politieke gevangene Cor van Lanen uit Dinther gevraagd om de dodenherdenking weer nieuw leven in te blazen. In de beginjaren waren er nog niet zo veel bezoekers, maar dit is inmiddels uitgegroeid tot 1500 a 2000 bezoekers. Opvallend is dat ook veel jongeren aan deze herdenking deelnemen.
Vanaf 1982 zijn de twee gilden uit Vught erbij gekomen, maar het Heeswijkse gilde heeft nog steeds de leiding van de herdenking.

Ere Staande Deken Willy van de Wijgert van het Sint-Willebrordusgilde heeft na de herdenking op de Fusilladeplaats in Vught de Van Beuningenpenning ontvangen omdat hij al die vijftig keer de dodenherdenking met kranslegging op de Vughtse Fusilladeplaats heeft geleid. De 76-jarige van de Wijgert kreeg de penning uit handen van de burgemeester van Vught, dhr. RJ van de Mortel. Zijn vrouw Thea kreeg een boeket bloemen omdat zij 50 jaar letterlijk en figuurlijk achter Willy stond.

Willy draagt nu de leiding over aan Hoofdman Jan Schakenraad.

De Van Beuningenpenning wordt slechts bij uitzondering toegekend aan verdienstelijke burgers of aan een persoon, die de gemeente Vught op een bijzonder manier in het nieuws heeft gebracht of de Vughtse gemeenschap een grote dienst heeft bewezen.

De Van Beuningenpenning is ter ere van Willem en Charlotte van Beuningen die zich vooral landelijk hebben ingezet voor de armlastige medemens. Charlotte zette o.a. projecten op voor getrouwde vrouwen die zelf hun brood moesten verdienen en ze van thuiswerk voorzag; ze was \\'boekendame\\' in ziekenhuizen, deed vrijwilligerswerk in het 'Armhuis', het huis voor ouden van dagen. Gedurende de Eerste Wereldoorlog heeft ze zich ingezet voor Belgische vluchtelingen in het Militair Logement in Utrecht en haalde ondervoede kinderen uit het Duitse Essen op voor vakantie in Nederland. Tijdens de 2e wereldoorlog vervaardigde ze voedselpakketten in haar huis voor de gevangenen in Kamp Vught en die daar met paard en wagen werden gebracht. Willem begaf zich in Vught in het sociaaleconomische werk en ook in de plaatselijke politiek. Hij kocht het landgoed Bleyendijk, zette er nieuwe pachtboerderijen neer, hielp de boeren via onderricht en geldelijke steun, kocht het landgoed Leeuwenstein en liet dat in de crisistijd door werkloze handwerkslieden verbouwen tot gemeentehuis voor Vught. De Charlotte Elisabeth van Beuningen Stichting is ook nu nog bekend om zijn sociale woningbouw in Vught.

Een eervolle penning dus en Willy bedankte in zijn toespraak iedereen die de afgelopen 50 jaar samen met hem heeft meegewerkt aan de herdenking, zoals o.a. het Barbara-Sint Sebastiaangilde en het Sint Catharinagilde uit Vught, het Rode Kruis, de Scouting, de gemeente Vught en natuurlijk vooral “zijn” Sint-Willebrordusgilde.

Bestanden (2)

  1. Herdenk

    (68.62 KB)

    Herdenk.png

  2. Dodenherdenking 2012

    (8.13 MB)

    Dodenherdenking 2012.doc